Minimumsnormeringer gør det dyrere at være forældre i Aarhus

Mette Bjerre, byrådsmedlem for SF. Foto: Mette-Marie Rasmussen

Aarhus Kommune indfaser minimumsnormeringer ét år før resten af landet. Det gør, at prisen på en plads i vuggestue og børnehave vil stige hurtigere. Men en større regning til forældrene er det værd, mener byrådsmedlem Mette Bjerre (SF).

Af Tobias Bundolo

I efteråret protesterede hundredevis af bamser i hele landet. De plyssede demonstranter er blevet maskotter i forældrenes kamp om flere voksne til deres børn i daginstitutionerne. Det har været en succes, og i Aarhus kan børnene se frem til minimumsnormeringer i 2024 – ét år før resten af landet. Men det er børnefamilierne, der kommer til at betale.

Egenbetalingen vil nemlig stige, når institutionernes samlede udgifter stiger. Ifølge den liberale tænketank CEPOS vil det årligt blive 2.541 kroner dyrere at have sit barn i børnehave i Aarhus Kommune. Det skriver de i en rapport fra 2019.

”For mange familier kommer det ikke til at betyde noget,” siger Mette Bjerre, byrådsmedlem i Aarhus for SF og medlem af Børn og Unge-udvalget. Hun står bag budgetforslaget om fremrykning af minimumsnormeringer, der blev vedtaget i september.

”Men det er klart, at for lavindkomstfamilier og dem, der ligger lige på grænsen, har det en betydning,” siger Mette Bjerre. Hun kan ikke fortælle, nøjagtig hvor meget dyrere det vil blive.

I Aarhus Kommune kan forældre søge om friplads eller delvis friplads i daginstitutionerne, hvis familiens indkomst er lav. Den delvise friplads betyder, at man får rabat på egenbetalingen. Men selvom en familie har en delvis friplads, vil en større egenbetaling stadig kunne mærkes på bankkontoen.

”Der kan man jo sagtens se på, om det også skal ændres, så man skal have friplads eller økonomisk friplads tidligere,” siger Mette Bjerre.

Hos Enhedslisten er de begejstrerede for, at forslaget om fremrykning af minimumsnormeringer er vedtaget. Men de anerkender også, at en prisstigning kan gå ud over de fattigste familier.

“Vi skal kigge på, hvem der kan få fripladser. Der er flere af lavindkomstfamilierne, der skal have mulighed for at få økonomisk hjælp til at betale for dagtilbudspladser,” siger Lone Norlander fra Enhedslisten Aarhus.

I BUPL Aarhus er de på børnene, forældrene og pædagogernes vegne ”godt tilfredse” med minimumsnormeringerne. Også stigningen i egenbetalingen er de tilfredse med.

”Sådan er det jo. Det er kamp, som forældrene har gået ind,” siger Ditte Marie Plovmand på vegne af BUPL Aarhus.

Klik på videoen for høre Mette Bjerre (SF) uddybe, hvordan hun vil sikre de fattigste familier mod en stigende egenbetaling:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *